Ce este CPA Marketing și cum funcționează?

Postat pe data de

Actualizat pe data de

Fiind o ramură a marketingului afiliat, CPA sau Cost Per Action Marketing implică plasarea a diverse anunțuri pe site-urile web, scopul fiind câștigarea unei sume de bani în momentul în care vizitatorii încep să acceseze aceste linkuri.

Se promovează în acest fel produse sau serviciile unui comerciant, plasându-se anunțuri pe site-ul său sau pe alte site-uri. În momentul când un vizitator face un click pe un anumit anunț, acesta ajunge pe site-ul comerciantului. Imediat ce ajunge pe acest site, persoana respectivă trebuie să întreprindă o anumită acțiune, astfel încât afiliatul să primească comisionul respectiv. De obicei se achiziționează un produs sau în unele situații se completează un formular. Mai există și alte metode prin care afiliatul își poate lua comisionul și anume că persoana interesată se poate abona la un serviciu sau poate completa un anumit formular.

Fiind diferit de alte forme de marketing precum CPC și anume Cost Per Click sau CPM, Cost Per Mille, în acest caz, afiliatul nu primește o plata în funcție de click-uri sau de afișări ale anunțurilor sale, ci primește în funcție de alte activități pe care persoana respectivă le face în momentul în care vede anunțurile respective.

Este important ca persoana care promovează anunțurile respective să facă acest lucru cunoscându-și cât mai bine audiența și să promoveze acesteia produse sau servicii relevante pentru ea, astfel încât să poată fi sigur de faptul ca generează trafic de calitate către site-ul comerciantului.

Valoarea comisionului obținut poate fi mai mare sau mai mică, depinzând mult de produsul pe care afiliatul se decide să-l promoveze.

Categorii de CPA Marketing

Există mai multe categorii de CPA Marketing pe care trebuie să le ai în vedere. Una dintre aceste categorii este Lead generation, acest tip de marketing fiind caracterizat prin generarea de potențiali clienți pentru o anumită afacere. În acest caz, advertiserul plătește pe completarea unui formular de contact sau pe o înregistrare.

O altă categorie foarte apreciată în CPA Marketing este Sale/Conversion. Această categorie presupune obținerea unei achiziții de la utilizator. Advertiserul plătește în acest caz un comision pentru fiecare achiziție realizată prin intermediul afiliatilor care doresc să vândă ceva prin ei.

Click Through este o altă categorie de CPA Marketing, această metodă fiind utilizată frecvent în cadrul programelor de afiliere, ea presupunând direcționarea utilizatorului către site-ul advertiserului.

App Install este un alt tip de marketing, acesta presupunând plătirea pentru un install sau pentru descărcarea unei aplicații. Această metodă este una foarte populară de promovare a aplicațiilor mobile, ea fiind utilizată și pentru a crește popularitatea unei anumite aplicații.

Pe lângă aceste categorii se mai numără și E-mail sau Zip Submit și anume că în acest caz plățile sunt efectuate după ce cumpărătorul completează un formular de înregistrare care solicită codul poștal sau adresa de email. Advertiserul poate utiliza aceste informații pentru a trimite ulterior promoții, dar și oferte prin email.

O altă metodă de marketing folosită în CPA Marketing este Trial Offers, aceasta implicând plăți pentru fiecare utilizator care dorește să accepte să încerce o oferta gratuită. În situația în care utilizatorul dorește să continue să folosească produsul, advertiserul poate plăti o sumă mai mare.

Survey Offers este un alt tip de marketing, acesta implicând plăți pentru fiecare utilizator care completează un sondaj, advertiserul utilizând informațiile colectate pentru a îmbunătăți serviciile, dar și produsele sale.

Mai există și alte categorii de CPA Marketing printre care se număra Mobile Subscriptions și anume un tip de marketing care se referă la plățile efectuate pentru fiecare abonament la un serviciu sau Incentivized Offers, această metodă de marketing implicând oferirea unei recompense pentru utilizatorii care efectuează o anumită acțiune cum ar fi completarea unui sondaj sau descărcarea unei aplicații.

CPA Marketing – Bune Practici

Sunt mai multe lucruri pe care o persoană care dorește să aibă succes în CPA Marketing trebuie să le aibă în vedere.

În primul rând, alegerea unei rețele CPA de încredere este un pas foarte important. Această regulă este una de care trebuie să țineți cont, alegerea unei rețele de CPA Marketing fiind făcută în funcție de reputația ei. Ea trebuie să aibă așadar o reputație solidă, precum și o ofertă adecvată pentru publicul vostru. Aceasta trebuie să ofere suport, dar și asistență în timp util.

Identificarea publicului potrivit este un alt aspect de care orice persoană care dorește să obțină profit în CPA Marketing trebuie să țină cont. De exemplu, dacă aveți în vedere vânzarea unui produs de înfrumusețare, atunci publicul ales trebuie să fie interesat de un astfel de produs.

Conținutul pe care îl creați trebuie și el să fie cât mai relevant, astfel încât să atrageți publicul potrivit. Trebuie așadar să creați conținut relevant care să răspundă nevoilor, dar și intereselor publicului vostru. Conținutul trebuie să ofere soluții la problemele cu care se confruntă publicul vostru, dar și servicii cât mai adecvate. Mai asigurați-vă și că aveți un conținut cât mai bine structurat, dar și ușor de citit, acesta conținând cuvintele cheie relevante pentru publicul vostru.

Campaniile pe care le promovați trebuie și ele testate, dar și optimizate în același timp. Este important așadar să le optimizati în mod regulat, iar testarea va permite în acest fel să identificați ceea ce funcționează și ceea ce nu funcționează în campaniile pe care le derulați. În acest fel, veți putea face ajustările de care aveți nevoie, astfel încât să îmbunătățiți performanța campaniei și să maximizati în acelasi timp și rentabilitatea ei.

Monitorizarea, precum și raportarea performanței sunt alte două lucruri de care să țineți cont, în acest fel eficientizându-vă strategiile pe care le aveți în vedere. Asigurați-vă așadar că urmăriți mai mulți metrici precum costul per acțiune, rata de conversie, dar și alte lucruri, astfel încât să înțelegeți performanța campaniei pe care o derulați. În acest fel, veți lua decizii mult mai bune în ceea ce privește campaniile pe care alegeți să le promovați.

Beneficii CPA Marketing

Având un acces la un public numeros, CPA Marketing oferă o mulțime de beneficii pe care nu trebuie să le ignorați. În acest fel, veți maximiza semnificativ câștigurile pe care le veți obține.

Câștigați sume constante de bani

Un prim beneficiu oferit de CPA Marketing este că aveți șansa de a câștigă sume mari de bani, dacă aveți deja formată și o comunitate solidă în spate. Puteți așadar câștiga bani frumoși ca afiliat CPA marketing. Dincolo de venitul pasiv, veți mai avea și șansa de a vă crește afacerea din online.

Multe branduri și business-uri apelează la aceasta strategie pentru a-și crește notorietatea brandului, iar asta înseamnă că ele se vor bucura de faptul ca le ajuți în a face mai multe vânzări. În acest fel, ele te vor recompensa pentru că le crești numărul de potențiali de clienți. Riscurile sunt scăzute în ceea ce privește promovarea unei oferte, de aceea vei beneficia de aceasta în orice moment.

Ușor de configurat

Totul este foarte facil de configurat, acesta fiind un alt beneficiu al CPA Marketing. Costurile nu sunt ridicate, iar dacă vă asociați cu o rețea CPA, puteți obține instant trafic către propriul site. Având în vedere faptul că pentru un magazin traficul este un lucru vital, publicitatea este deja integrată, de aceea te vei bucura de venituri din ce în ce mai mari.

Rezultatele sunt măsurabile

Rezultatele sunt măsurabile, iar acesta este un alt motiv pentru care este o idee bună să ai în vedere CPA Marketing. Este ușor de urmărit, dar și de măsurat performanța unei campanii, de aceea puteți vedea rapid dacă o campanie funcționează sau nu și să o ajustați în consecință. În acest fel, veți putea fi siguri de faptul ca obțineti și venituri din ce în ce mai mari.

Creșteți conversiile

Creșterea conversiilor este și ea garantată dacă publicul primește un mesaj personalizat, dar și relevant, campaniile de CPA marketing pot duce la o creștere semnificativă a conversiilor. În acest fel, veți avea parte și de venituri din ce în ce mai mari.

Publicitatea specifică

Puteți alege să aveți în vedere un anumit public țintă, acesta fiind unul relevant, dar și personalizat. Pentru a alege un anumit public țintă, puteți ține cont de mai multe lucruri precum geolocatia, precum și interesele și comportamentele de navigare.

Creșterea notorietății brandului

Dacă este să vorbim despre o campanie cât mai bine gândită, iar publicul țintă este selectat și el cu atenție, atunci acest lucru poate crește semnificativ și notorietatea brandului, acesta ajungând să aibă o expunere mai mare pe piață. În acest fel, afiliatul poate face sume din ce în ce mai mari de bani, iar advertiserul se bucură și el de o expunere mai mare. Ambele părți au de câștigat așadar din acest punct de vedere.

Flexibilitatea este garantată

Flexibilitatea este și ea un aspect de avut în vedere în ceea ce privește CPA Marketing și anume că toate campaniile de CPA marketing pot fi adaptate la nevoile, dar și la obiectivele specifice ale afacerii voastre. Puteți așadar să utilizați diverse canale de publicitate cum ar fi în special rețelele sociale, dar și e-mailul sau alte motoare de căutare, astfel încât să vedeți ceea ce funcționează cel mai bine în cazul vostru.

Riscul este scăzut

Riscul este scăzut datorită faptului că veți fi plătiți doar atunci când veți primi o conversie. Acest lucru este important și veți putea fi siguri de faptul că veți putea să va bucurați de venitul dorit în momentul în care și voi veți genera valoare, aducând lume interesată pe oferta pe care o promovați.

În CPA Marketing și în Affiliate Marketing, veniturile medii sunt cu 58% mai mari. Media comenzilor este și ea mai mare, aceasta fiind mai mare chiar și cu 31%. De asemenea, valoarea medie a unei comenzi este cu 21% mai mare.

Ca afiliat, atunci când vinzi mai mult, vei avea parte și de comisioane mult mai mari. Sunt mult companii care oferă afiliaților comisioane mai mari pe măsură ce vânzările pe care le produc cresc din ce în ce mai mult. Mai există și unele bonusuri pe care afiliații le pot avea în vedere și de care se pot bucura dacă încep să promoveze anumite oferte care pun la dispoziția lor și aceste bonusuri.

Ușurință de folosire

În ceea ce privește ușurința de folosire, trebuie să țineți cont de faptul ca o campanie de marketing CPA este una și foarte ușor de configurat. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă alegeți o rețea CPA, dar și o ofertă pentru a începe, astfel încât să aveți și un cost inițial scăzut. În acest fel, veți putea începe să promovați o anumită rețea, iar veniturile vor începe să se adune.

ROI ridicat

Return of Investment sau ROI-ul este unul ridicat în situația în care veți dori să va bucurați de toate beneficiile oferite de CPA Marketing. Multe statistici arată faptul că Affiliate Marketing și CPA Marketing generează un număr de 16% din totalul marketingului online, iar multe statistici arată faptul că oamenii cheltuiesc mai mulți bani atunci când fac o achiziție la recomandarea unei persoane cunoscute. Acest lucru înseamnă că aceste tipuri de campanii de marketing sunt o soluție de o calitate mai bună a traficului, precum și o valoarea mult mai bună decât majoritatea surselor de trafic, de aceea ele trebuie avute în vedere.

Un impact de marketing mai mare

Acest beneficiu este în special îndreptat către antreprenori, dar și către business-uri. Dacă veți avea așadar vreodată o afacere, atunci CPA Marketing este o alegere importantă pentru că reușește să vă facă mult mai vizibili. În acest fel, veți avea parte de o scalabilitate, precum și de o distribuție mai bună a mesajului.

Afacerile se bucură așadar de o distribuire a brandului mult mai largă și mai consecventă, indiferent de domeniu. De exemplu, produsele de înfrumusețare sunt foarte apreciate, acestea fiind recunoscute pentru faptul că reușesc să ofere afiliatilor un venit mai mare, dar și advertiserilor un număr mai mare de vânzări.

Dacă sunteți influenceri sau bloggeri atunci vă puteți folosi de site-urile de social media pentru a promova serviciile sau produsele puse la dispoziție de către o astfel de firmă. În acest fel, veți obține sume din ce în ce mai mari de bani. Comisionul obținut în acest caz este și el unul destul de mare, acesta ajungând uneori chiar și la 10% din valoarea unei vânzări.

CPA Marketing Tips

Dacă nu știi cum să începi cu CPA Marketing, există câteva lucruri de care să ții cont.

Primul lucru important pe care trebuie să-l ai în vedere este să-ți alegi cât mai bine nișa. În acest fel, imediat după ce te alături unui CPA, poți face câteva cercetări cu privire la nișele de marketing CPA și să alegi o nișă cât mai potrivită pentru tine. Mulți afiliați încearcă mai multe tipuri de nișe înainte de a se decide cu privire la una și anume că trebuie să cauți puțin până când să găsești o nișă de care să fii satisfăcut. Poți încerca mai multe nișe, astfel încât să găsești ceea ce-ti dorești.

Înregistrarea la o rețea CPA este un alt lucru de avut în vedere și anume să vă alăturați unei rețele CPA cât mai bine cunoscute, dar și stabile în același timp, astfel încât să nu existe anumite riscuri în ceea ce privește alegerea unei rețele cât mai potrivite. Înainte de a alege o anumită rețea, fiți atenți la detaliile puse la dispoziție de o astfel de rețea și informați-vă cu privire la comisioanele pe care rețeaua le oferă, precum și la metodele de plată puse la dispoziție de aceasta.

Următorul pas este să fiți acceptați într-o rețea CPA. În procesul de aplicare contează onestitatea, de aceea este important să fiți cât mai onești atunci când aplicați pentru o astfel de rețea. Aplicațiile sunt revizuite manual, iar dacă persoana care face aceste revizuiri nu este de acord cu aplicația, atunci nu veți mai putea aplica din nou. Rețelele CPA nu încearcă să complice lucrurile, ci doar vor să se asigure în acest fel că persoanele care aplică la ele știu ceea ce fac și chiar doresc să obțină venituri cât mai mari prin intermediul lor.

Pentru ca procesul de aplicare să fie unul lipsit de surprize, încearcă să fii cât mai sincer și completează formularul cu informații corecte, inclusiv numele real, dar și data nașterii, precum și adresa. Trebuie să scrii și informații cu privire la nișa în care vrei să lucrezi, iar multe dintre aceste site-uri de CPA marketing doresc să mai cunoască și site-ul sau blogul unde vei posta aceste oferte, înainte de a se decide cu privire la acceptarea ta.

Imediat ce vei fi acceptat, vei primi un link unic de afiliat pe care îl vei putea folosi imediat, iar prin intermediul acestui link vei putea să te bucuri de faptul că ai intrat în sistem și că poți începe să promovezi anumite oferte. Dacă ai orice fel de întrebare, o poți adresa persoanei care se ocupă de contul tău de afiliat. Această persoană te poate ajuta mult cu toate răspunsurile la eventualele întrebări pe care le ai.

Poți să alegi și o oferta pe care să o promovezi și să vezi ceea ce funcționează pentru tine. Imediat ce ai ales o oferta, aceasta poate fi promovată în cel mai scurt timp. Ea poate fi promovată într-o mulțime de feluri. Ideea este să ai și persoanele care doresc să dea click pe oferta respectivă la dispoziție. Un site cu un design personalizat și cu un trafic mai mare este unul de avut în vedere astfel încât să începeți să promovați astfel de oferte.

Există mai multe tipuri de oferte pe care le puteți promova, printre acestea numărându-se ofertele de completare a unui email, precum și de efectuare a unor sondaje sau instalare a unei aplicații. Va trebui să găsiți ofertele cele mai potrivite, astfel încât să va bucurați de traficul de cea mai înaltă calitate pe care îl doriți.

Un alt lucru pe care trebuie să-l faceți este să va urmăriți campaniile. În marketingul afiliat este foarte important să urmăriți campaniile astfel încât să vedeți ceea ce funcționează și ceea ce nu funcționează în cazul vostru. Puteți să vă faceți în acest fel o părere despre cele mai bune oferte de CPA pe care le găsiți pe piață. De asemenea, va puteți uita și la traficul pe care îl generați și dacă persoanele care vin de pe site-ul vostru sunt sau nu interesate de oferta respectivă. Mai puteți vedea și care sunt cuvintele cheie care aduc și cel mai mult trafic, precum și tipurile de reclamă care sunt cele mai eficiente în cazul vostru.

Nu în ultimul rând, trebuie să fiți și foarte informați în orice moment cu privire la ofertele de CPA marketing pe care le promovați. Trebuie să aveți în vedere o mulțime de instrumente puse la dispoziție de CPA Marketing și să vă folositi de acestea, astfel încât să vă atingeți cât mai rapid toate obiectivele pe care le urmăriți. În acest fel, veți putea să va bucurați de venituri din ce în ce mai mari.

Unde poți face CPA Marketing (CPA Networks în România)?

Există mai multe locuri la care poți aplica, astfel încât să începi să te bucuri de beneficiile oferite de CPA Marketing.

Max Bounty

Un avantaj al acestei rețele CPA este că oferă manageri de afiliere care știu cum să se concentreze pe nevoile de marketing ale clienților. În acest fel, platforma este una care pune la dispoziția acestora niște servicii de cea mai bună calitate. Ea se bucură de un număr de aproape 20.000 de afiliați, aceștia având la dispoziție o mulțime de oferte pe care să le promoveze. Traficul oferit este unul de o înaltă calitate, iar în ceea ce privește plățile, acestea sunt făcute săptămânal.

Nu trebuie să-ți faci griji cu privire la plată pentru că aceasta intră în cont în cel mai scurt timp, astfel încât să te bucuri rapid de ea.

Peerfly

Fiind o companie mică de marketing afiliat, aceasta a fost clasată totuși ca fiind a două cea mai cunoscută companie de marketing afiliat din 2016, fiind pe locul cinci în 2018. Ea are marele avantaj al faptului că oferă și o instruire gratuită a modului cum se pot promova anumite oferte. În ceea ce privește plățile, aceasta oferă plăți săptămânale sau o dată la două săptămâni. Se mai pot face și plăți lunare, acestea fiind făcute prin carduri cadou Amazon, Paypal, dar și prin bancă, Payoneer sau Bitcoin.

Clickbooth

Fiind o platforma disponibilă încă din anul 2002, aceasta pune la dispoziția clienților un serviciu ușor de accesat. Ea se bazează și pe tehnologiile de inteligență artificială, oferind un procent de 25% pentru fiecare click, lucru care o face una dintre cele mai profitabile rețele CPA care se găsesc în acest moment pe piață.

Dacă îți dorești să te alături că business pe Clickbooth nu există costuri adiționale, iar agențiile de publicitate mai pot viziona și performanțele traficului de la fiecare afiliat individual. În ceea ce privește afiliații, aceștia se pot bucura și ei de un număr mare de statistici și își pot alege exact oferta pe care să o promoveze. Platforma poate genera campaniile, bugetele precum și alte lucruri la fel de importante atunci când vine vorba despre o astfel de platformă de CPA.

Admitad

Având un număr de peste 520.000 de persoane care promovează ofertele de pe aceasta platformă de CPA, ea este apreciată și de către agențiile de publicitate, numărul acestora fiind peste 1200. Ea a fost lansată în 2009 în Germania, găzduind o mulțime de oferte internaționale și fiind o platformă foarte importantă în ceea ce privește comerțul electronic.

Abordarea companiei este către client, iar pregătirea este una personalizată. Aceasta mai oferă și o mulțime de oportunități de învățare. Dacă va înscrieți aici, va trebui să acumulați cel puțin 10 USD pentru a primi o plata. Plățile se fac atât în Paypal, cât și prin transferuri bancare. Rețeaua mai oferă și o tehnologie foarte avansată antifraudă, precum și alte servicii adiționale, special concepute pentru a vă bucură de venituri cât mai mari.

Întrebări frecvente despre CPA Marketing

  • Ce este CPA Marketing?

CPA Marketing este o metodă de marketing afiliat în care un afiliat primește o plată pentru fiecare acțiune a utilizatorului final, cum ar fi achiziționarea unui produs, completarea unui formular sau descărcarea unei aplicații mobile.

  • Care este diferența dintre CPA Marketing și alte forme de marketing afiliat?

În marketingul afiliat tradițional, afiliații primesc o plată pentru fiecare vânzare realizată prin link-ul lor de afiliere. În CPA Marketing, afiliații primesc o plată pentru fiecare acțiune a utilizatorului final, indiferent dacă acesta realizează o achiziție sau nu.

  • Care sunt avantajele CPA Marketing?

CPA Marketing poate fi o metodă eficientă de a atrage noi clienți și de a crește vânzările, deoarece afiliații sunt plătiți doar pentru acțiunile specifice ale utilizatorilor finali. Acest lucru îi încurajează să promoveze produsele și serviciile într-un mod mai agresiv, ceea ce poate duce la o creștere a conversiilor și a veniturilor.

  • Ce fel de acțiuni pot fi utilizate în CPA Marketing?

Acțiunile pot varia în funcție de campania de marketing specifică, dar cele mai comune acțiuni sunt achiziționarea unui produs sau serviciu, completarea unui formular sau sondaj, descărcarea unei aplicații mobile sau înregistrarea la un serviciu online.

  • Cum funcționează Cost Per Action Marketing?

Cost per Action Marketing este o formă de marketing afiliat în care afiliații primesc o plată pentru acțiunile pe care le determină vizitatorii să le efectueze pe site-urile comercianților afiliați, cum ar fi achiziționarea unui produs sau completarea unei oferte. Acest model de afiliere este popular pentru că permite comercianților să plătească doar pentru acțiunile concrete ale utilizatorilor, în loc să plătească pentru afișarea de reclame care nu generează întotdeauna vânzări sau conversii.

Concluzie

Succesul ca afiliat în ceea ce privește veniturile din CPA Marketing depind de abilitatea ta de a alege produsele cele mai potrivite, dar și serviciile care pot atrage un anumit public țintă. De asemenea, succesul mai depinde și de capacitatea ta de a atrage publicul țintă, dar și de a dezvolta o strategie cât mai eficientă de promovare.

Ai în vedere mereu și faptul ca CPA Marketing nu este în nici un caz o modalitate de a obține venituri rapide și este foarte necesar să se investească timp, dar și efort în construirea unei strategii cât mai solide. Trebuie să se includă selectarea partenerilor potriviți, crearea unui conținut relevant, dar și atrăgător, precum și dezvoltarea unor canale de promovare adecvate.

Despre Tataru

Conduc echipa de SEO de la Marketos. Lucrez activ la următoarea generație de instrumente, informații și produse Marketos.

Ești pregătit să vorbești cu un expert în marketing? Sună-ne.

0747099238

50k

ore expertiză

10+

experți marketing

40+

siteuri lansate

Cu locații în Romania, Austria și USA, Marketos este pregătită să-ți ofere cele mai bune servicii de marketing care să-ți dezvolte afacerea.

Locatiile noastre

Romania (HQ): Str. Iancu Văcărescu nr. 7, 300179, Timișoara

Austria: Keltengasse 23, 2353 Guntramsdorf

San Francisco: 660 4th Street, San Francisco, CA 94107

Pentru programări telefonice, apelați:

0747 099 238

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cunoașterea cheltuielilor de publicitate actuale aproximative ne va ajuta să ne pregătim pentru auditul nostru și pentru apelul telefonic.
Indiferent de cât de bună va fi strategia noastră de promovare online, aveți nevoie de un buget pentru implementarea ei.