Acasă » Blog » Link Building pentru SEO: Ce este și cum funcționează?

Link Building pentru SEO: Ce este și cum funcționează?

Postat pe data de

Actualizat pe data de

Construirea de linkuri se referă la procesul de a crea linkuri către propriile pagini web. În domeniul optimizării pentru motoarele de căutare (SEO), aceste legături sunt cunoscute sub numele de backlink-uri.

Link Building Romania

Ce este Link Building în SEO și de ce este important?

Link building în SEO este practica de a achiziționa hyperlink-uri de la alte site-uri web către propriul site. Semnificația link building-ului constă în capacitatea sa de a avea un impact pozitiv asupra clasamentului unei pagini web. Cu cât o pagină are mai multe backlink-uri de înaltă calitate, cu atât mai mari sunt șansele sale de a obține o poziție favorabilă în rezultatele motoarelor de căutare. Backlink-urile au o mare importanță, deoarece servesc drept factor de clasificare proeminent, în special pentru Google.

Google consideră backlink-urile ca fiind “voturi de încredere” acordate site-ului web la care se face legătura. Fiecare vot semnifică faptul că site-ul are conținut valoros, credibil și util.

Prin urmare, dacă aspirați ca paginile dvs. web să obțină poziții de top în rezultatele de căutare Google, este foarte probabil ca angajarea în obținerea de backlink-uri să fie o necesitate.

Sfaturi pentru construirea de link-uri și strategii de marketing:

Solicitarea de link-uri:

Solicitarea de link-uri implică contactarea proactivă a altor site-uri web și solicitarea de a include un link către site-ul dumneavoastră. Acest lucru se poate face cerându-le să facă un link către diferite tipuri de conținut, cum ar fi:

 • Articole de blog
 • Ghiduri
 • Ebook-uri
 • Studii de caz

Plasarea manuală a link-urilor:

Plasarea manuală a linkurilor implică procesul de adăugare personală a linkului site-ului dvs. pe un alt site web. Exemple de platforme unde puteți adăuga manual linkuri includ:

 • Profiluri de social media
 • Forum-uri
 • Articole pe site-uri precum Medium
 • Site-uri de întrebări și răspunsuri precum Quora
 • Comentarii pe bloguri
 • Pagini de profil de utilizator

Este important de reținut că adăugarea manuală de linkuri SEO este considerată una dintre cele mai simple metode, dar este în general mai puțin eficientă în construirea de linkuri de înaltă calitate. Astfel de link-uri provin adesea din surse de calitate scăzută pe care Google nu le prioritizează în ceea ce privește relevanța și autoritatea.

De ce se întâmplă acest lucru?

Motivul este că, atunci când creați aceste linkuri dumneavoastră, în esență, vă susțineți propriul site web. Această autoaprobare nu se aliniază cu preferința Google pentru linkurile oferite de editor, care sunt linkuri dobândite în mod natural, fără solicitare directă.

Deoarece linkurile adăugate manual au o pondere mai mică decât alte tipuri de linkuri, acestea nu contribuie în mod activ la îmbunătățirea site-ului dvs. web și nici nu dăunează clasamentului acestuia.

Dobândirea de linkuri în mod organic:

Atunci când câștigați linkuri, înseamnă că alte site-uri web se leagă la site-ul dvs. web fără nicio solicitare directă din partea dvs. Cea mai eficientă abordare pentru a câștiga link-uri este crearea unui conținut de înaltă calitate care îi atrage în mod natural pe alții să se lege de el.

Diferite tipuri de link-building sunt obținute în mod natural atunci când oamenii percep conținutul dvs. ca pe o resursă valoroasă sau ca pe un material de lectură suplimentar.

Diferite tipuri de conținut tind să genereze mai multe link-uri, cum ar fi:

 • Conținutul de tip “link”:
 • Infografice
 • Grafice
 • Diagrame
 • Cercetări
 • Studii din industrie
 • Sondaje
 • Ghiduri aprofundate
 • Tutoriale

Pentru a genera idei suplimentare de conținut, puteți examina profilurile de backlink ale concurenților dumneavoastră. Această analiză vă poate oferi informații despre tipurile de conținut care au obținut o atenție și backlink-uri semnificative.

Calitățile unui backlink valoros

backlinkuri de calitate

Înțelegerea caracteristicilor unui link bun sau rău este crucială, deoarece vă permite să vă concentrați pe crearea de linkuri care să vă îmbunătățească clasamentul Google. Iată cum puteți identifica legăturile care merită cu adevărat urmărite:

Autoritatea:

 “Autoritatea” în SEO se referă la calitatea și credibilitatea generală a unui site sau a unei pagini web. Scorurile de autoritate mai mari indică faptul că backlink-urile din astfel de surse au mai multă greutate și pot avea un impact pozitiv asupra clasamentului paginii dvs. De exemplu, un backlink de la un site web renumit precum The Wall Street Journal are o importanță mai mare decât unul de la un blogger necunoscut.

Deși nu este necesar să ignorați toate oportunitățile de linkuri de la site-uri web cu autoritate scăzută, este puțin probabil ca acestea să aibă un impact semnificativ asupra succesului dvs. SEO.

Relevanța:

Relevanța site-ului web de legătură pentru site-ul dvs. este, de asemenea, un factor crucial. Google subliniază importanța relevanței în determinarea rezultatelor căutării, după cum reiese din declarația lor de pe pagina “Cum funcționează căutarea”. Străduiți-vă să obțineți linkuri de la site-uri web care sunt relevante din punct de vedere tematic pentru al dumneavoastră, mai degrabă decât să urmăriți fiecare oportunitate de link disponibilă.

De exemplu, dacă site-ul dvs. se concentrează pe servicii SEO, un backlink de la un site de yoga cu autoritate, deși bun, s-ar putea să nu aibă un impact semnificativ asupra clasamentului dvs. În schimb, primirea unui link de la un site cu autoritate în domeniul SEO, consultanță sau marketing ar fi mai benefică.

Plasarea:

Poziția unui link pe o pagină web este semnificativă. În mod ideal, un backlink de înaltă calitate ar trebui să fie încorporat în corpul principal al conținutului unei pagini web. Google are chiar și un brevet care abordează în mod specific plasarea linkurilor, luând în considerare factori precum probabilitatea de implicare a cititorilor pe baza locației linkului.

Linkurile plasate mai sus pe pagină, de obicei în corpul conținutului, au tendința de a avea mai multă autoritate. Pe de altă parte, linkurile amplasate în bare laterale, în subsoluri sau mai jos în conținut pot să nu aibă la fel de multă valoare.

Ancora link-ului:

Atât motoarele de căutare, cât și cititorii utilizează textul de ancorare pentru a înțelege conținutul paginii legate. Un text de ancorare descriptiv și relevant oferă un context mai bun pentru motoarele de căutare și pentru utilizatori.

De exemplu, un text de ancorare precum “cum să depozitezi cafeaua” indică în mod clar pentru Google că pagina legată oferă informații despre depozitarea cafelei. În schimb, un text de ancorare generic, cum ar fi “site-ul său”, este lipsit de context și de utilitate.

Nofollow vs. Follow: Atributul “nofollow” este utilizat pentru a instrui motoarele de căutare să nu urmărească link-ul de ieșire. Acesta este utilizat de obicei atunci când proprietarii de site-uri web doresc să creeze un link către un alt site fără a implica o aprobare. Legăturile nofollow sunt indicate în codul sursă al paginii cu ajutorul atributului “rel=nofollow”. În timp ce aceste linkuri, în general, nu transmit autoritate, ele pot contribui totuși la recunoașterea mărcii și la traficul de trimitere.

Este important să rețineți că, pe lângă “nofollow”, există alte două atribute pe care proprietarii de site-uri le pot utiliza: “rel=sponsored” pentru a identifica link-urile create prin intermediul anunțurilor sau al sponsorizărilor.

Strategii de marketing eficiente pentru construirea de backlink-uri

adaugare backlinkuri

Există mai multe strategii de marketing pe care le puteți utiliza pentru a construi backlink-uri valoroase. Iată câteva dintre cele mai eficiente:

Outreach:

Outreach-ul presupune să ajungeți la alții și să solicitați un backlink. Această strategie este esențială, deoarece chiar și cel mai bun conținut are nevoie de promovare pentru a atrage link-uri. Pentru a găsi perspective pentru outreach, puteți utiliza diferite tool-uri, ca SEMRush, Ahrefs sau Moz.

Deveniți o sursă:

Să deveniți o sursă pentru reporteri, jurnaliști și bloggeri este o modalitate excelentă de a construi backlink-uri de înaltă calitate. Help a Reporter Out (HARO) este un serviciu popular care pune în legătură scriitorii care au nevoie de surse cu persoane care caută legături și expunere. Iată cum puteți începe cu HARO:

 • Înregistrați-vă ca sursă pe site-ul Help a Reporter.
 • Confirmați înregistrarea prin e-mailul de confirmare și intrați în contul dvs.
 • Navigați la “My Account” (Contul meu) și alegeți tipurile de e-mailuri pe care doriți să le primiți în secțiunea “HARO PREFERENCES” (Preferințe HARO).
 • Monitorizați e-mailurile zilnice de la HARO, care includ solicitări de la scriitori și întreprinderi care au nevoie de surse experte.
 • Dacă găsiți o solicitare relevantă, faceți clic pe link pentru a obține mai multe informații despre punctul de difuzare a presei, termenul limită și solicitarea detaliată.
 • Trimiteți un preview scriitorului, dacă aveți ceva valoros cu care să contribuiți.

Implementarea acestor strategii în mod constant vă va permite să construiți backlink-uri în mod eficient și să îmbunătățiți vizibilitatea site-ului dvs. web.

Construirea de backlink-uri prin construirea de link-uri rupte (broken links):

Construirea de linkuri rupte în SEO este procesul de identificare a linkurilor externe rupte de pe alte site-uri web și de contactare pentru a recomanda crearea de linkuri către conținutul tău. Această strategie este extrem de eficientă deoarece nimeni nu dorește să își direcționeze vizitatorii către pagini care nu duc nicăieri.

Iată cum puteți începe cu broken link building:

 • Căutați link-uri rupte pe site-urile web ale competitorilor:
 • Începeți prin a utiliza SEMRush, Ahrefs sau alte instrumente care ofera posibilitatea de a analiza o site-uri, si creati o lista de site-uri care contin link-uri rupte.
 • Ajungeți la proprietarii de site-uri web:
 • După ce ați compilat o listă de linkuri rupte de calitate care indică spre pagini moarte, contactați proprietarii de site-uri web.
 • Prezentați alternativa recomandată de dvs. și evidențiați modul în care aceasta poate oferi valoare vizitatorilor lor.

Prin utilizarea sistematică a strategiei de construire a legăturilor rupte, puteți descoperi numeroase oportunități de a achiziționa backlink-uri.

Crearea de active care pot fi legate:

Un activ linkable se referă la conținutul care atrage în mod natural backlink-uri. Aceste active includ adesea resurse precum infografice, cercetări originale și ghiduri cuprinzătoare.

Cu toate acestea, înainte de a începe să creați orice activ, este esențial să înțelegeți tipul de conținut către care oamenii din nișa dvs. se leagă.

 • Pentru a obține informații despre conținutul care atrage backlink-uri, examinați profilurile de backlink ale concurenților dvs.
 • Accesați Backlink Analytics cu unul din tool-urile mentionate mai sus.

Creați active similare:

Dacă aveți deja un conținut similar cu cel spre care se leagă alte site-uri web, puteți să le abordați și să le solicitați backlink-uri. Pe de altă parte, dacă nu aveți astfel de active, este timpul să începeți să le creați. Dezvoltați conținut care se aliniază cu preferințele site-urilor web din nișa dvs., ceea ce face ca acesta să aibă mai multe șanse de a atrage backlink-uri în mod natural.

Prin valorificarea informațiilor obținute în urma analizei profilurilor de backlink ale concurenților, puteți genera idei de conținut și puteți crea active care pot fi legate, care au o probabilitate mai mare de a câștiga backlink-uri de la site-uri web relevante din industria dvs.

Construirea de linkuri necesită dedicare, perseverență și o abordare sistematică.

Despre Tataru

Conduc echipa de SEO de la Marketos. Lucrez activ la următoarea generație de instrumente, informații și produse Marketos.

Leave a comment

Ești pregătit să vorbești cu un expert în marketing? Sună-ne.

0747099238

50k

ore expertiză

10+

experți marketing

40+

siteuri lansate

Cu locații în Romania, Austria și USA, Marketos este pregătită să-ți ofere cele mai bune servicii de marketing care să-ți dezvolte afacerea.

Locatiile noastre

Romania (HQ): Str. Iancu Văcărescu nr. 7, 300179, Timișoara

Austria: Keltengasse 23, 2353 Guntramsdorf

San Francisco: 660 4th Street, San Francisco, CA 94107

Pentru programări telefonice, apelați:

0747 099 238

Cunoașterea cheltuielilor de publicitate actuale aproximative ne va ajuta să ne pregătim pentru auditul nostru și pentru apelul telefonic.
Indiferent de cât de bună va fi strategia noastră de promovare online, aveți nevoie de un buget pentru implementarea ei.