De fiecare data cand vedem un antreprenor de succes și îi admirăm stilul de viață avem tendința de a ne gândi “Cum a reușit?”. Instinctual ne întrebăm cum a făcut saltul de la viața normală la o viață de succes, tânjind după rețeta reușitei și descoperirea calităților necesare pentru a înscrie și numele nostru pe panoul antreprenorilor de succes.
Așa cum marii antreprenori provin din toate mediile sociale, la fel de adevarată este și afirmația ca nu există un singur profil de personalitate al antreprenorului de succes. Și, deși acest lucru este adevărat, există anumite caracteristici și abilități care sunt deosebit de importante pentru antreprenori atunci când încep și conduc o afacere.
Presupunem că cei mai de succes antreprenori din ziua de azi au avut pur și simplu noroc, dar ceea ce nu luăm în considerare este determinarea lor, motivarea si profesionalismul in atingerea scopului sau a viziunii urmarite. Mulți oameni aspiră să devină antreprenori, dar nu sunt siguri că sunt făcuți pentru aceast lucru.
Iată care sunt cele 9 calități ale unui antreprenor de succes:
- Motivația sau Dorința puternică de a reuși
- Viziunea
- Autodisciplina
- Versatilitatea sau Adaptabilitatea
- Perseverența
- Asumarea riscului
- Luarea deciziilor
- Leadership-ul
- Inovația
1. Motivația sau Dorința puternică de a reuși
Pasiunea este cel mai important ingredient al unei afaceri de succes. Nimeni nu poate realiza nimic cu adevărat valoros dacă nu are o dorință puternică de a reuși.
A începe propria afacere nu este deloc o sarcină ușoară și este foarte posibil sa nu îți iasă din prima sau de fiecare dată.
Fiecare antreprenor de succes a gustat de mai multe ori din “meniul” eșecului.
“Există o idee prostească conform căreia eșecul nu este o opțiune la NASA. Eșecul este o posibilitate aici. Dacă lucrurile nu eșuează, înseamnă că nu inovezi suficient.” (Elon Musk)
Acești oameni învață să zâmbească chiar și în cele mai dure situații. Păstrează-ți simțul umorului și rămâi calm și pozitiv în orice situație.
Tu trebuie să aduci entuziasm în tot ceea ce faci pentru afacerea ta!
Motivația menține sângele în mișcare și este foarte important sa arăți și celorlalți acest lucru!
Vino la job în fiecare zi cu o atitudine pozitivă! Aceasta este o calitate de top a unui antreprenor de succes. Îți dorești ca angajații si colaboratorii să vadă că ești motivat și, cu siguranță, te vor urma in aceeași manieră!
2. Viziunea
Antreprenorii de succes își ating scopul/obiectivul prin stabilirea unei viziuni puternice și clare. Viziunea se referă în primul rând la planificarea strategică.
“Visez, îmi testez visele în raport cu convingerile mele, îndrăznesc să-mi asum riscuri și îmi pun în aplicare viziunea pentru a face ca aceste vise să devină realitate.”
(Walt Disney)
Viziunea este energie!
Viziunea este ceea ce le dă tuturor curaj să exploreze, să provoace, să insiste, să aibă determinarea de a reuși. Viziunea este energia care îi oferă antreprenorului și afacerii sale capacitatea de a performa și de a reuși si care se împărtășește printre membrii echipei creând și stabilind norme, așteptări și îndatoriri, care vor defini actiunile afacerii.
In definirea viziunii, antreprenorii de succes analizează evoluția mediului de afaceri, concurența și tendințele generale și își folosesc imaginația și creativitatea în acest context pentru ca afacerea lor sa fie unică și diferită de orice altă afacere.
În mod ideal, viziunea ar trebui să fie pătrunzătoare, îndrăzneață, inspirațională și credibilă și ar trebui să fie dezvoltată într-o declarație de viziune formală.
3. Autodisciplina
Autodisciplina este calitatea unui individ de a-și putea depăși inhibițiile și slăbiciunile și de a-și gestiona mai bine timpul pentru a insufla un sentiment de responsabilitate și a duce la bun sfârșit sarcinile.
Autodisciplina presupune stăpânirea propriei persoane și a emoțiilor interioare
Lucrurile pe care antreprenorii obișnuiți nu le place să le facă sunt aceleași lucruri pe care nici antreprenorii de succes nu le place sa le facă, dar, antreprenorii de succes le fac oricum pentru că își dau seama că acesta este prețul pe care trebuie să îl plătească pentru succesul pe care îl doresc.
De ce este importantă autodisciplina? Pentru că:
- Îmbunătățește forța interioară
- Îți oferă o mai bună gestionare a timpului
- Te ajută să îți respecți deciziile
- Te determină să treci la acțiune
- Te ajută să rămâi consecvent
Pe scurt, autodisciplina îi permite unui antreprenor de succes să își atingă obiectivele, să rămână organizat și să dea un exemplu.
“Disciplina este puntea dintre obiective și realizări”
(Jim Rohn – antreprenor american, ce a devenit milionar la 30 de ani și a dat faliment la 33 de ani. Ulterior, a devenit din nou milionar.)
4. Versatilitatea sau Adaptabilitatea
Ca antreprenor, trebuie să fii capabil să te adaptezi la schimbare și să rezolvi problemele pe măsură ce acestea apar. Un antreprenor de succes își schimbă prioritățile pentru a ajuta ori de câte ori echipa are nevoie de asistență. Astfel, flexibilitatea înseamnă să fii receptiv la nevoile, opiniile și ideile celorlalți și să fii deschis la orice tip de feedback.
Ia în considerare alternativele! Trebuie să îți dezvolți abilitățile de luare a deciziilor pentru a alege între alternativele care țin de calitățile tale și de bugetul de care dispui. Dacă înveți să decizi ce să păstrezi și de ce să te debarasezi pentru a-ți dezvolta afacerea, ești la jumătatea drumului spre succes!
Un antreprenor de succes este bine familiarizat cu domeniul în care activează și se bazează pe expertiza sa. Numai prin dobândirea de cunoștințe se poate rezolva o problemă sau o criză. Aceasta îi permite să țină evidența progreselor de pe piață, precum și a cerințelor în continuă schimbare.
Când vine vorba de a rămâne în fața concurenței, cunoașterea este forța călăuzitoare. Noi informații mărunte ar putea fi la fel de utile ca și o abordare proaspăt creată.
5. Perseverența
Antreprenorii de succes au o voință și o determinare puternică, care le permite să scape de toată disperarea cauzată de eșec și, în schimb, continuă să încerce să realizeze sarcina pe care o au în față. Cheia este să rămâi încăpățânat și perseverent.
“Sunt convins că aproximativ jumătate din ceea ce îi diferențiază pe antreprenorii de succes de cei care nu au succes este perseverența pură.”
(Steve Jobs)
Așadar, ești dispus să te concentrezi asupra obiectivelor tale și să treci peste toate prostiile? Acestea sunt întrebările sănătoase pe care trebuie să ți le pui în mod constant, pentru a fi cu adevărat răbdător.
Iată 5 sfaturi pentru a te ajuta!
Găsește-ți comunitatea
Este mult mai ușor să treci peste sentimentul că nu îți vei atinge obiectivele de vânzări atunci când ai cu cine să vorbești, cineva care te înțelege. În plus, găsirea unei comunități înseamnă că vei avea o resursă pentru a rezolva problemele în cazul în care acestea apar. Din fericire, internetul face foarte ușor să te conectezi cu alți antreprenori care trec prin același proces ca și tine.
Înțelegeți propriile nevoi
Fiecare are nevoi diferite când vine vorba de îngrijirea de sine. Trebuie să te poti îndeparta de afacerea ta, pentru a te reîncărca, în mod regulat. Asta înseamnă să limitezi nopțile albe și zilele de 14 ore la momentele în care sunt necesare – nu ca o strategie permanentă. Te vei epuiza rapid și vei avea probleme în a persevera dacă nu ai nicio tehnică pentru a-ți reîncărca bateriile.
Acționează
Antreprenorii de succes știu că, dacă vor continua să acționeze și să își ajusteze abordarea, vor crea rezultatele pe care și le doresc. Antreprenorii care nu au succes vorbesc despre ceea ce vor să facă – dar nu ajung niciodată să întreprindă acțiunile necesare pentru a susține acea viziune
În fiecare etapă, un antreprenor de succes, trebuie să aibă încrederea necesară pentru a-și promova afacerea în toate modurile posibile, fără ezitare sau îndoieli.
“Dacă ai un vis, îți poți petrece o viață întreagă studiind, planificând și pregătindu-te pentru el. Ceea ce ar trebui să faci este să începi.”
(Drew Houston, cofondator și director executiv al Dropbox)
Anticipează respingerea și eșecurile
Fiecare antreprenor aude cuvântul “nu” de un milion de ori atunci când începe să construiască o afacere. Dacă anticipezi că te vei confrunta cu respingeri și eșecuri, îți va fi mai ușor să depășești aceste eșecuri și provocări.
Suntem cu toții într-un proces continuu de dezvoltare, iar învățarea face parte din călătoria noastră. Provocările nu sunt făcute pentru a fi plânse; ele sunt concepute exclusiv pentru a fi îndeplinite. A da înapoi în fața dificultăților va duce doar la eșec, dar dacă te ridici după o cădere, potențialul este nelimitat.
“Indiferent de situație, așteaptă-te la neprevăzut. Și ori de câte ori este posibil, fii surprinzător!”
(Lynda Barry, caricaturistă, autoare și vorbitoare motivațională)
Asumăți responsabilitatea
Poate fi foarte înfricoșător să îți asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în viața ta, dar este cel mai bun mod de a persevera în călătoria dificilă a antreprenoriatului. Odată ce începi să îți asumi responsabilitatea, preiei dinnou controlul – și poți face orice.
Aceste cinci sfaturi bonus te vor ajuta să devi un antreprenor de succes. Descoperă-ți aceste calități și străduiește-te să devi din ce in ce mai bun în fiecare zi!
6. Asumarea riscului
Asumarea riscului se află în centrul spiritului antreprenorial. Antreprenorii au capacitatea de a-și asuma mai multe riscuri pentru a obține mai mult succes, dar nu toți cei care își asumă riscuri reușesc. Un antreprenor de succes înțelege când și cum să își asume riscuri, precum și dacă riscurile vor aduce beneficii sau prejudicii afacerii sau propriei persoane.
Înainte de a-și asuma riscuri, antreprenorii elaborează un plan B (în cazul unei pierderi sau al unei catastrofe) și pregatesc strategii alternative. Acest lucru înseamnă că trebuie să știi cum să prioritizezi sarcinile și să iei decizii rapid. Este util să fii organizat, deci sa ne reamintim de autodsiciplina! 🙂
Fiecare antreprenor dorește să își dezvolte afacerea, iar acest lucru implică acceptarea schimbării.
Nu îți fie teamă să îți asumi riscuri atunci când abordezi noi clienți, de exemplu, sau testezi un nou produs!
Antreprenorii de succes se simt confortabil cu un anumit nivel de risc pentru a culege roadele eforturilor lor. Antreprenorii care gestionează în mod activ relația dintre risc și recompensă își poziționează compania către profit.
“Într-o lume care se schimbă foarte repede, singura strategie care este garantată să eșueze este aceea de a nu-ți asuma riscuri.”
(Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook)
7. Luarea deciziilor
Un antreprenor de succes analizează toate datele unei probleme sau ale unei situații și ia o decizie precisă pentru a o rezolva.
Spiritul decizional este o componentă esențială în mentalitatea unui antreprenor. Un antreprenor nu ar trebui să amâne niciodată luarea deciziilor.
A fi decisiv este o necesitate ca antreprenor. Liderii de afaceri iau adesea multe decizii importante în fiecare zi – alocarea de bani/resurse, parteneriate și multe altele. Dacă regreți sau revii asupra deciziilor tale, vei fi într-o stare constantă de panică. În caz contrar, dacă eștii decisiv și ai încredere în tine și în abilitățile tale, vei putea rămâne pozitiv, chiar și atunci când te confrunți cu un eșec temporar.
Atâta timp cât depui cel mai bun efort, nu există niciun motiv pentru a-ți regreta vreodată deciziile – la urma urmei, ai făcut tot ce ai putut cu ceea ce ai avut. Din acest motiv, a fi decisiv în aceste alegeri te ajută să menți o aură de încredere și sa inspiri și angajații către progresul afacerii.
8. Leadership-ul
“Un lider este cel care cunoaște calea, merge pe ea și o arată.”
(John C. Maxwell)
Printre calitățile unui antreprenor de succes, leadership-ul este una dintre ele. Un lider este o persoană care acordă prioritate obiectivului în fața oricărei neplăceri, pe care o poate implica munca, în atingerea obiectivului. Un lider, pe de altă parte, este mai mult decât o persoană tenace. Un lider are abilități excelente de comunicare și capacitatea de a aduna un grup de oameni în spatele unui obiectiv comun, astfel încât toată lumea să fie inspirată și să lucreze împreună pentru a-l atinge.
“Dacă acțiunile tale îi inspiră pe alții să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, ești un lider.”
(Simon Sinek – autor a cinci cărți, printre care Start With Why 2009 și The Infinite Game 2019.)
Un lider câștigă încrederea și respectul echipei sale prin afișarea unor caracteristici pozitive de muncă și încredere, cultivând apoi un mediu care răspândește aceste valori în întreaga companie. Un lider pe care nimeni nu vrea să îl urmeze nu este deloc un lider, dar despre asta discutam mai mult într-un alt articol, dedicat in întregime leadership-ului.
9. Inovația
Antreprenorii de succes sunt cei aflați în căutarea neîncetată de idei noi și de îmbunătățiri ale proceselor vechi. De fapt, acesta este modul în care marea majoritate dintre ei au început.
Multe concepte de afaceri se bazează pe îmbunătățirea produselor, serviciilor și procedurilor pentru a atrage afaceri, astfel că antreprenorii de succes acceptă schimbarea și se bazează adesea pe ea pentru a-și îmbunătăți eficiența ca lideri și, în cele din urmă, succesul afacerii lor.
Inovarea merge mână în mână cu antreprenoriatul. Această afirmație este adesea adevărată. Unele dintre cele mai de succes startup-uri au luat produse sau servicii existente și le-au îmbunătățit semnificativ pentru a răspunde nevoilor pieței.
Inovarea este o caracteristică pe care nu o posedă toți antreprenorii. Din fericire, este un tip de mentalitate strategică care poate fi cultivată. Dezvoltându-ți abilitățile de gândire strategică, poți ajunge bine echipat pentru a detecta oportunități inovatoare și pentru a-ți poziționa afacerea pentru succes.
De multe ori, oamenii de la care nimeni nu-și imaginează nimic sunt cei care fac cele mai inimaginabile lucruri. Acești oameni au o nouă abordare sau metodă de a face un lucru. Ei își dau seama că, dacă încercăm aceeași metodologie, vom obține aceleași rezultate. Aceștia încearcă ceva nou și acest lucru duce la inovare și îmbunătățire.
“Oamenii cred că inovarea înseamnă doar o idee bună, dar în mare parte înseamnă să te miști rapid și să încerci o mulțime de lucruri.” – Mark Zuckerberg
În concluzie, trebuie să spun că, dacă aveți calități similare, nimeni nu vă poate împiedica să vă alăturați antreprenorilor de succes! Doar pentru că nimeni nu te susține sau pentru că îți este greu, nu înseamnă absolut deloc că nu vei reuși. Continuă să muncești… vei ajunge acolo și o nouă pagină va fi adăugată în cartea Antreprenorilor de Succes!